Založ si blog

II. pilier – IFP objavil Ameriku

Koľko asi peňazí stálo daňových poplatníkov vyhotovenie analýzy a návrhov na odporúčanú tzv. predvolenú práve aktualizovanú stratégiu dôchodkového sporenia v II. pilieri?

 

Heuréka – našiel som riešenie – zvolal Archimedes pri novom objave.

Sme zachránení, vykríkli včera novinári keď zvestovali túto bombastickú správu v médiách.

 

Nevedno koľko týždňov a mesiacov museli zamestnanci Jakub Fodor a Juraj Cenker z Inštitútu finančnej politiky MF SR stráviť nad analýzou a riešením tohto jediného, čiastkového, roky medializovaného problému.

Výsledkom ich práce je odkliatie takmer 80% (nesvojprávnych) sporiteľov II. piliera v Smerom zdanlivo zabarikádovaných nevýnosných dlhopisových fondoch. Tie údajne doposiaľ obrali sporiteľov o cca 1 miliardu eur.

 

V podstate sa ale jedná iba o riešenie mikro-problému spojeného s v súčasnosti celkovo neefektívnym sporením v II. pilieri, kde sporitelia odchádzajú do dôchodku aj po 15-tich rokoch sporenia s almužnou, ktorá nekompenzuje ani výslednú sumu, ktorú by bez sporenia dostali na dôchodok iba z I. piliera.

Boli podvedení a doplatili na dôveru v štátne inštitúcie a ich zástupcov – inak sa to nazvať nedá.

Určite týchto sporiteľov neuspokojí ani hrejivý pocit z uvedomenia si, že vstupom do sporenia svedomite kŕmili komerčné dôchodkové správcovské spoločnosti, banky, či životné poisťovne, ktoré sa na súčasný systém sporenia určite nemôžu sťažovať.

 

Netvrdím, že sa v tomto prípade nejedná o navrhnuté prospešné riešenie ale nerieši oveľa závažnejšie problémy nízkych úspor na dôchodok v dôsledku celkovo zle nastavených podmienok sporenia tak v II. ako aj III. štátom zriadenom sporiacom pilieri.

Tým pádom nerieši, ani ekonomické dopady z očakávanej krízy z nepriaznivého demografického vývoja, ani vplyv starnutia obyvateľstva, ani následky prijatého ústavného zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku.

Teda nijako nerieši cca 140 miliardový deficit štátneho rozpočtu v blízkej budúcnosti a takmer isté vyplácanie oveľa nižších dôchodkov z I. piliera ako je tomu v súčasnosti. To je neodškriepiteľná realita.

 

Poviete si prečo to spomínam?

Čo má spoločné sporenie na dôchodok s očakávaným výpadkom peňazí na vyplácanie dôchodkov sociálnou poisťovňou?

Zdanlivo nič, v skutočnosti všetko.

Jediné známe riešenie uvedených problémov je veľmi úzko spojené práve so sporením na dôchodok.

Vyššie uvedení páni z IFP to dobre vedia.

Vedia to aj páni z RRZ (rada pre rozpočtovú zodpovednosť), ktorá vyčíslila dopady zastropovania dôchodkov a mesiace brojila za neprijatie tohto zákona, no nič neurobila pre hľadanie alternatív.

Vie o tom aj pán prezident, bývalý premiér, minister práce a jeho námestník z Hídu zodpovedný za sporenie. Vedia o tom aj politickí, opoziční a iní tzv. experti na dôchodkové sporenie.

Či čítali poskytnutý návrh možnej reformy sporenia, ktorý komplexne rieši nielen problémy neefektívneho  sporenia na dôchodok ale aj zamedzenie úpadku tejto krajiny je nanajvýš otázne.

Isté je iba to, že nik z nich nepohol ani prstom pre to aby preukázal alebo vyvrátil navrhnuté zmeny na základe uskutočnenia odbornej a objektívnej analýzy. Nič iné od nich žiadané nebolo.

 

Teda vážení občania, žite si tu ako chcete – odkázali vám hlavy pomazané.

Bez úcty a hanby. Dôchodky sa budú drasticky znižovať a nám je to jedno.

21.10.2018

Všetci politici, analytici, vedci a iní poprední slovenskí odborníci na dôchodky nás prostredníctvom médií nepretržite presviedčajú, že niet inej cesty ako znižovanie dôchodkov. Vraj dobre už bolo a iná alternatíva neexistuje. Čo to znamená? V súčasnosti poberajú naši dôchodcovia priemerný starobný dôchodok 440 € v čistom a priemerná mzda zamestnancov [...]

My idioti

02.03.2016

Prečo nevoliť ? Aby z nás politici znova neurobili idiotov. Ospravedlňujeme sa za zdanlivo hanlivé označenie členov nášho klub a všetkých voličov. No nemáme sa za čo hanbiť, veď titulom idiot verejne pomenoval premiér aj novinárov a ústavní činitelia, vzor a výkvet našej spoločnosti sa v parlamente takto familiárne oslovujú pravidelne. V skutočnosti sa môžeme my [...]

Klientelizmus, korupcia? , svojvôľa . .. aj v kontrole

29.03.2015

Už bez hanby a verejne 23. marca 2015 prebehla na mestskej časti sídliska Dargovských Hrdinov v Košiciach – ľudovo pomenovanej Furča s 28 000 obyvateľmi voľba hlavného kontrolóra na obdobie šiestich rokov. Starosta stanovil a poslanci odhlasovali 100%-ný pracovný úväzok a mesačný plat 1 846 € !!! Miestny úrad voľbu s niekoľko týždňovým [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 37142x
Priemerná čítanosť článkov: 5306x

Autor blogu

Kategórie