Založ si blog

Bez úcty a hanby. Dôchodky sa budú drasticky znižovať a nám je to jedno.

Všetci politici, analytici, vedci a iní poprední slovenskí odborníci na dôchodky nás prostredníctvom médií nepretržite presviedčajú, že niet inej cesty ako znižovanie dôchodkov.

Vraj dobre už bolo a iná alternatíva neexistuje.

 

Čo to znamená?

V súčasnosti poberajú naši dôchodcovia priemerný starobný dôchodok 440 € v čistom a priemerná mzda zamestnancov v hrubom sa v r. 2018 pohybuje na úrovni 1 000 € mesačne.

Z uvedeného vyplýva, že životná úroveň dôchodcov dosahuje v priemere necelých 50% ostatného obyvateľstva v produktívnom veku.

Inak povedané, seniori majú k dispozícii na prežitie v starobe o ½ menej peňazí.

 

Ozaj je uvedené konštatovanie pravdivé?

Aj keby bolo (no nie je) hľadajme odpoveď na otázku, prečo je život v dôchodku trestom pre väčšinu tých, čo sa ho dožijú. Čím sa vlastne previnili?

Je azda v poriadku ak odchodom do dôchodku zažijete existenčný šok, lebo vaša životná úroveň zo dňa na deň  klesne nastálo na menej ako polovicu?

Ozaj to takto má byť, alebo sme si len zvykli na extrém a prestali rozmýšľať, či sa správame k seniorom normálne ak tolerujeme takýto spoločenský prejav úpadku?

Na mieste je aj otázka – žijú seniori po odchode do dôchodku ozaj dôstojný život, ako sa nám snažia zodpovední politici vsugerovať?

Čo všetko si teda musia odoprieť, aby vedeli prežiť?

Skúsme sa pozrieť či uvedené čísla (50%) ozaj zohľadňujú polovičnú výšku peňazí pre ľudí, ktorí chcú aj po odchode do dôchodku stále (normálne) existovať a žiť.

V skutočnosti totiž aj oni musia pri polovičnom príjme zarábajúcich platiť približne rovnaké nevyhnutné poplatky za (nájomné, energie – teplo, teplú vodu, elektrinu, plyn, vodné a stočné, dane, poistky, odpad, telefón…). Nech to všetko stojí cca 200 €.

Tieto výdavky tvoria pre bežného jedinca:

– 45% z priemerného dôchodku

– 25% z priemeru platov pracujúcich, ktoré musíme pravidelne mesačne minúť ako tzv. nutné zlo.

Tým pádom ľuďom v produktívnom veku ostane cca 600 € a dôchodcovi 240 €, teda nie 50% ale 2,5 x menej peňazí na stravu, oblečenie, ďalšie nevyhnutné výdavky a ostatné pôžitky, ktorých výšku si už môžu prispôsobiť vlastným najnutnejším potrebám.

 

A to nie je všetko.

Okrem avizovaného postupného znižovania vyplácaných dôchodkov (to sa už deje) sa musíte pripraviť, že čím dlhšie budete v dôchodku žiť, tým menší dôchodok dostanete.

Prečo?

Lebo každoročné navýšenie vášho dôchodku (vyrátaného napr. na základe zohľadnenia dôchodcovskej inflácie) nepokryje v priemere ani skutočnú infláciu, teda oveľa vyšší rast cien produktov od ktorých vás politici zákonom odpojili lebo vedia, že si tieto pre iných bežné tovary a služby aj tak nemôžete (nie užiť) ale dovoliť.

A takéto postupné každoročné znižovanie výšky dôchodkov už vôbec nekopíruje pravidelný rast miezd (teda skutočný rast životnej úrovne ostatného obyvateľstva).

Napr. v minulom roku rástli platy o cca 5% = v priemere o 50 € v hrubom.

dôchodky rástli tohto roku v priemere iba o 8,40 €, čo tvorí 25%, teda iba ¼ oproti rastu miezd (životnej úrovne ľudí v produktívnom veku).

A nemýľte sa, jednorazová nesystémová almužna vo forme vianočných darčekov v žiadnom prípade nekompenzuje váš doživotný rast dôchodkov. Práve naopak. Ak by tieto peniaze boli premietnuté do vášho dôchodku, každoročne by navyšovali jeho percentuálny rast o vyššiu čiastku. A to tí novodobí politickí Ježiškovia veľmi dobre vedia. Teda o pár rokov sa vám dôchodok scvrkne na minimum. Zarába na vás iba štát lebo čím dlhšie v dôchodku žijete, tým máte menej možností a síl sa voči bezpráviu vzoprieť.

Postupne sa z vás stávajú novodobí žobráci.

Jediné spravodlivé riešenie by bolo v nastavení systému každoročného zvyšovania dôchodkov fixne stanoveným % z rastu priemerných platov. A o takejto zmene žiadna z parlamentná ani nových strán nehovorí.

 

Takto Parkinsona dostanete v dôchodku aj bez diagnózy.

Stačí, že si predstavíte, čo sa stane pri nejakej, pre niekoho banálnej no nepredvídanej udalosti.

Napr., že nezbadáte včas po spláchnutí WC, že sa zasekol uzatvárací ventil.

Že nabúrate už nepoistené auto, lebo si havarijnú poistku nemôžete dovoliť.

A o pribúdajúcich živelných pohromách (záplavové dažde, extrémne horúčavy a pod.) by mali dôchodcov zakázať informovať. Presťahovať sa nemôžu, pôžičku im nikto nedá a klimatizáciu finančne neutiahnu.

 

Samozrejme dovolenka v zahraničí (hlavný argument prečo sa aj dôchodcovia majú tešiť z kapitalizmu), či ozdravné kúpele vo väčšine prípadov neprichádzajú v úvahu – veď ste starý, tak prečo by ste si mali užívať život ako normálny človek?

Snívať o pobyte v penzióne, ktorý by vyhovoval požiadavkám 21 storočia sa taktiež neodporúča.

Také tu ani neexistujú a ak budete v budúcnosti nútení žiadať o sociálnu starostlivosť v podradnom slovenskom starobinci, je otázne, či sa dostanete skôr do poradovníka ako zomriete, alebo či vám o pár rokov tá každoročne oklieštená almužna  – poeticky označovaná za dôchodok bude stačiť na pokrytie požadovaných poplatkov.

 

Možno ani táto argumentácia mnohým nestačí.

Teda vráťme sa na začiatok článku kde sme sa dozvedeli, že v krátkej budúcnosti nás čaká znižovanie dôchodkov. Dôchodky skrátka podľa výpočtov našich odborníkov a prognostikov zákonite budú musieť  klesnúť možno aj o 1/3. A to sa má zaručene stať najmä v prípade schválenia populistického zákona o stanovení hranice maximálneho veku odchodu do dôchodku, ktorý si vyžiada od všetkých daňových poplatníkov desiatky miliárd € navyše. Lebo demografia (málo narodených – málo pracujúcich = nižšie odvody do dôchodkového fondu) a starnutie obyvateľstva (predlžujúci sa vek dožitia v dôchodku = viac dôchodcov = viac peňazí vynakladaných na dôchodky) skrátka nepustí.Teda o pár rokov nebude z čoho platiť ani ten tzv. komfort, ktorí si môžu dovoliť súčasní dôchodcovia.

 

Odhliadnime ale od zbytočných polemík.

Určite kto chce nájde aj veľa protiargumentov vianočné balíčky, vláčiky zadarmo a iné rôzne (dôchodcami v minimálnej miere) využívané zľavy.

Teda tzv. náhubok – milodary, ktoré sa poskytujú pre sociálne odkázanú vrstvu.

Faktom ale je, že všetci sme v podstate na jednej lodi ako chudobní príbuzní v európskom spoločenstve  ekonomicky vyspelých štátov. Preto nikdy nenájdeme úplnú generačnú zhodu medzi obhajobou dostatku peňazí pre pracujúcich a tých, ktorí ich chcú mať viac aj v dôchodku.

 

Chcem v danom príspevku iba upozorniť na deprimujúcu perspektívu budúcich dôchodcov na základe uvedených faktov. A tá onedlho postihne najmä súčasnú strednú a mladšiu generáciu, či si to niekto pripúšťa alebo nie. Potom už ale bude neskoro naprávať chyby spáchané v súčasnosti.

 

A my (skupina dobrovoľníkov – ktorí sa už nedokážu na neriešenie problémov bežných ľudí iba nečinne prizerať) chceme upozorniť práve tých, ktorí ešte majú šancu žiť lepšie, že je najvyšší čas vzoprieť sa demagógii politikov a ich bezbrehej nečinnosti.

Ak politici nechcú nič užitočné spraviť pre budúcnosť ľudí, ktorí im zverili moc, tak neostáva nič iné ako nájsť spôsob aby sme ich prinútili robiť si svoju prácu.

Ako? Napr. nátlakovými akciami, nespočetnými otázkami, e-mailami, telefonátmi – skrátka nedopriať im kľudný spánok dovtedy, dokedy nevysvetlia, prečo sa nevedia rozhýbať a dokedy nezačnú konečne konať.

Pridajte sa do našej skupiny podporovateľov a sympatizantov projektu DANTE na facebooku: 

 

RIEŠENIE TOTIŽ EXISTUJE !!!

 

Skutočnú pravdu a odpovede na otázky, prečo tak mizerne funguje na Slovensku systém sporenia a dôchodkového zabezpečenia nájdete v nasledujúcej sérii blogov

Zároveň sa tam dozviete, že existuje projekt skutočne efektívneho sporenia na dôchodok, ktorý nielenže vyvracia nutnosť znižovania dôchodkov v budúcnosti, ale naopak, napriek nezvratnej demografickej krivke a starnutiu obyvateľstva umožní sporiteľom úplne slobodne a iniciatívne niečo pre seba do budúcna urobiť. Výsledkom vlastnej iniciatívy takto dosiahnu oveľa vyššie dôchodky z vyšších dosiahnutých úspor a z vyšších zdrojov peňazí vyplácaných zo súbežného dôchodkového fondu sociálnej poisťovne ako je tomu v súčasnosti.

Tento projekt (v protiklade so súčasným neefektívnym, direktívnym a diskriminačným spôsobom sporenia) je vyhotovený tak, aby vychádzal v maximálne možnej miere v ústrety tým, pre ktorých je zriadený – teda aktívnym sporiteľom.

V prípade jeho realizácie v navrhovanej podobe by ste boli takmer absolútne neobmedzení páni svojho osudu.

To znamená, že iba vy rozhodnete, aký váš dôchodok bude vysoký.

Chceli by ste isť do dôchodku s výplatou penzie na úrovni platu, ktorý ste predtým poberali? Ani to nie je nemožné.

A na rozdiel od súčasných obmedzení o použití úspor na dôchodku, už iba vy si stanovíte ako použijete vami nasporené peniaze – tak počas sporenia, ako aj pri odchode do dôchodku.

To nie je fantázia – ale doposiaľ nikým nevyvrátené fakty v navrhnutej reforme sporenia.

 

Stručný – skrátený prehľad základných výhod oproti terajším možnostiam sporenia, ktoré náš projekt DANTE – Doplnkového dôchodkového sporenia k I. pilieru dôchodkového poistenia prináša nájdete v tomto článku.

II. pilier – IFP objavil Ameriku

30.03.2019

Koľko asi peňazí stálo daňových poplatníkov vyhotovenie analýzy a návrhov na odporúčanú tzv. predvolenú práve aktualizovanú stratégiu dôchodkového sporenia v II. pilieri? Heuréka – našiel som riešenie – zvolal Archimedes pri novom objave. Sme zachránení, vykríkli včera novinári keď zvestovali túto bombastickú správu v médiách. Nevedno koľko [...]

My idioti

02.03.2016

Prečo nevoliť ? Aby z nás politici znova neurobili idiotov. Ospravedlňujeme sa za zdanlivo hanlivé označenie členov nášho klub a všetkých voličov. No nemáme sa za čo hanbiť, veď titulom idiot verejne pomenoval premiér aj novinárov a ústavní činitelia, vzor a výkvet našej spoločnosti sa v parlamente takto familiárne oslovujú pravidelne. V skutočnosti sa môžeme my [...]

Klientelizmus, korupcia? , svojvôľa . .. aj v kontrole

29.03.2015

Už bez hanby a verejne 23. marca 2015 prebehla na mestskej časti sídliska Dargovských Hrdinov v Košiciach – ľudovo pomenovanej Furča s 28 000 obyvateľmi voľba hlavného kontrolóra na obdobie šiestich rokov. Starosta stanovil a poslanci odhlasovali 100%-ný pracovný úväzok a mesačný plat 1 846 € !!! Miestny úrad voľbu s niekoľko týždňovým [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 37168x
Priemerná čítanosť článkov: 5310x

Autor blogu

Kategórie