Založ si blog

Rekordy košickej Lekárskej fakulty

Gratulujem, hoci neviem k čomu.

Úžasné, jedinečné, iste si vedenie Lekárskej fakulty UPJŠ zaslúži nejaký metál – len neviem aký.

 

Po nedávno publikovanej hanbe spojenej s odvolávaním dekana LF za nezákonné, korupčné skracovanie štúdia privilegovaným deťom funkcionárov fakulty si LF napravuje reputáciu ohlupovaním študentov o úspechoch v prijímaní zahraničných študentov viď. článok  http://goo.gl/JMtBND  V čom je háčik?

 

Mali by sme byť šťastní, že je zvýšený záujem študentov o naše fakulty z exotických a iných krajín?

Áno, keby naše vysoké školstvo ozaj vynikalo kvalitou a naše hospodárstvo lákalo zahraničné mozgy k tomu, aby sa tu usadili nastálo. Opak je pravdou.

V skutočnosti je pre väčšinu týchto študentov štúdium na Slovenskej vysokej škole pri medzinárodnom uznávaní diplomov iba vstupenkou do ekonomicky vyspelých európskych, či iných štátov.

Slovensko v skutočnosti zo zahraničných študentov, ktorí študujú na našich vysokých školách nič nemá, práve naopak. Namiesto toho aby LF UPJŠ prijala viac našich študentov na program všeobecné a zubné lekárstvo, keďže tieto zamestnania vykazujú akútny nedostatok lekárov, chváli sa ako vie v krátkom čase strojnásobiť na tento program počet prijatých uchádzačov zo zahraničia.

Prečo je tomu tak?

Nie len preto, že neexistujú kvóty na prijímanie zahraničných študentov. Ani z dôvodu medzinárodnej prestíže.

Dôvod je celkom prozaický, typicky Slovenský – Money, Money, Money …

Totiž ak jeden študent zaplatí iba za štúdium ročne 10 000 € (tie sumy sú vyššie a poplatkov oveľa viac), tak fakulta? zarobí cca 9 000 000 €.

A keďže pod rozvojom fakulty, ako je uvedené v článku, sa v našom slávnom školstve myslí aj napĺňanie peňaženiek zamestnancov  z týchto mimorozpočtových prostriedkov, tak je už teraz všetko jasné a zrozumiteľné.

 

Vlastne ani celkom nie.

Totiž vyberanie poplatkov za štúdium od zahraničných študentov pochádzajúcich zo štátov EÚ je nezákonné, tak podľa Vysokoškolského zákona SR, ako aj pravidiel, ku ktorých plneniu sme sa zaviazali s EÚ.

Teda viac ako polovica týchto príjmov za štúdium od zahraničných študentov z EÚ, ktorými sa fakulta hrdí je získaných podvodom.

Aj preto sa v danom článku zvýrazňuje štúdium v angličtine.

To aby bolo všetkým jasné, že poplatok cca 1 000 € mesačne od jedného študenta sa nevyberá za nadobúdanie odborných vedomostí štúdiom, ale za preklad prednášky zo slovenčiny do angličtiny. Samozrejme, že ani vykazovanie takýchto príjmov nie je nikde schválené a povolené, keďže v angličtine sa bežne a bez poplatku vyučuje na všetkých školách sveta, ktoré prijímajú zahraničných študentov.

Avšak ako argument na potieranie zákonnosti to aj nášmu MŠ stačí.

II. pilier – IFP objavil Ameriku

30.03.2019

Koľko asi peňazí stálo daňových poplatníkov vyhotovenie analýzy a návrhov na odporúčanú tzv. predvolenú práve aktualizovanú stratégiu dôchodkového sporenia v II. pilieri? Heuréka – našiel som riešenie – zvolal Archimedes pri novom objave. Sme zachránení, vykríkli včera novinári keď zvestovali túto bombastickú správu v médiách. Nevedno koľko [...]

Bez úcty a hanby. Dôchodky sa budú drasticky znižovať a nám je to jedno.

21.10.2018

Všetci politici, analytici, vedci a iní poprední slovenskí odborníci na dôchodky nás prostredníctvom médií nepretržite presviedčajú, že niet inej cesty ako znižovanie dôchodkov. Vraj dobre už bolo a iná alternatíva neexistuje. Čo to znamená? V súčasnosti poberajú naši dôchodcovia priemerný starobný dôchodok 440 € v čistom a priemerná mzda zamestnancov [...]

My idioti

02.03.2016

Prečo nevoliť ? Aby z nás politici znova neurobili idiotov. Ospravedlňujeme sa za zdanlivo hanlivé označenie členov nášho klub a všetkých voličov. No nemáme sa za čo hanbiť, veď titulom idiot verejne pomenoval premiér aj novinárov a ústavní činitelia, vzor a výkvet našej spoločnosti sa v parlamente takto familiárne oslovujú pravidelne. V skutočnosti sa môžeme my [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 37193x
Priemerná čítanosť článkov: 5313x

Autor blogu

Kategórie